Καθιέρωση ορθής γραφής των Καλινδοίων

Καθιέρωση ορθής γραφής των Καλινδοίων

Αρ. Πρωτ. 22348/07.09.2011

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών

- Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 Παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την καθιέρωση της ορθής γραφής των Καλινδοίων με ένα λάμδα, σε πολλές περιπτώσεις, σε επίσημα έγγραφα του πρώην ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα Καλίνδοια γράφονται και ως Καλίνδοια και ως Καλλίνδοια.

Τα Καλίνδοια, εντάσσονται σήμερα στον καλλικρατικό Δήμο Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν τόπο με μακρά ιστορία, καθώς τα Καλίνδοια ήταν πόλη του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας, γεγονός που ταυτοποιήθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα μετά από την ανεύρεση στήλης με επιγραφή που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη στήλη αναφέρεται χαρακτηριστικά «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΔΩΚΕ ΜΑΚΕΔΟΣΙ ΤΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ». 

Επιπλέον, η ορθογραφία των Καλινδοίων μπορεί να επιβεβαιωθεί και ετυμολογικά, καθώς η λέξη Καλίνδοια (τα) προέρχεται από το κυλινδέομαι - κυλίομαι, οπότε και η ορθή ορθογραφία της λέξης είναι με ένα λάμδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αποκατασταθεί και να επικρατήσει η ορθή ορθογραφία της πόλης των Καλινδοίων σε όλα τα επίσημα έγγραφα των υπουργείων;